Dorohoi News Logo

[FOTO] Şedinţă inedită a Cenaclului dorohoian Editor

File de Cenaclu 01

Şedinţa din 7 iunie 2011, a Cenaclului dorohoian Editor, desfăşurându-se pe durata a aproape 3 ore şi jumătate, a reprezentat un adevărat tur de forţă, pentru cenacliştii prezenţi, dar şi o dovadă a maturităţii la care aceştia au ajuns. Prima parte a şedinţei s-a desfăşurat, începând cu ora 15.00,  în sala de conferinţe „Ştefan cel Mare” a Casei Municipale de Cultură Dorohoi, ulterior, începând cu ora 17.00,  îndrăgostiţii de literatură luându-şi cu ei scaunele pentru a continua lecturile, discuţiile şi dezbaterile în spaţiul verde situat în spatele Casei de Cultură, sala de conferinţe fiind destinată unei alte activităţi.

Programul de lectură a fost extrem de bogat, citind, din creaţiile lor, Dupu Diana (proză), Andreea Tudosă (poezie) şi Mariana Adăscăliţei (poezie), prezenţa ultimeia, în Cenaclu, constituind o premieră. Analiza textelor citite a antrenat pe toţi cei prezenţi: Ciprian Voloc, Corneliu Drescanu, Nicu Anton, Cristi Avram, Nicolae Oanea, Ana-Maria Gâbu, Marius Petrescu, Bara Haki Abdulbaki, Valuţa Murariu. Discuţiile au dobândit, nu rareori, caracterul unor polemici amicale, nelipsind punctele de vedere în contradictoriu.

Dacă proza Dianei Dupu a fost de inspiraţie istorică (e vorba de ecoul literar al holocaustului antiromânesc comis de maghiari, în anii 40 ai secolului XX), poezia Andreei Tudosă s-a încadrat în aria lirismului introspectiv, iar aceea a Marianei Adăscăliţei în spectrul versurilor evocatoare, cu tentă moralizatoare.

Un eveniment cu totul deosebit, al acestei întâlniri, l-a constituit lansarea cărţii de debut a lui Cristi Avram – „Păuni într-un cabinet medical” – apărută în 2011 la Editura Pim din Iaşi. Cartea este alcătuită din cinci piese de teatru, încadrate de Ciprian Voloc în specia realismului absurd, cartea reprezentând o realizare cu totul deosebită, conform aprecierilor aceluiaşi vorbitor. Personajele lui Cristi Avram sunt dominate de obsesia aşteptării, orientate fiind către idealuri utopice, imposibil de atins prin intermediul mijloacelor cotidiene, de unde şi dramatismul şi profunzimea experienţelor pe care le trăiesc.

Nu în ultimul rând, trebuie amintit faptul că în debutul întâlnirii Nicu Anton a realizat un sintetic bilanţ al sezonului 2010-2011 al Cenaclului Editor, insistând asupra reperelor care au marcat evoluţia cenaclului, în ultima jumătate de an, ca şi asupra faptului că, la finalul acestui proces, se constată conturarea unui grup unit, care acţionează, efectiv, ca un întreg.

Următoarea şedinţă a Cenaclului Editor va avea loc marţi, 14 iunie 2011, când cenacliştii vor pregăti o deplasare la Memorialul Ipoteşti, pentru a participa la deschiderea Zilelor Eminescu şi a celei de-a IV-a ediţii a Congreslui Naţional de Poezie. (DorohoiNews.ro, Ciprian Voloc)


Autor: DorohoiNews.ro

cultura
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web